Kasteel Heidebloem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Heidebloem

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dal Kleine Nete

Beschrijving

Licht U-vormig kasteel van circa 1800, verbouwd 1939-1942 (nok evenwijdig aan straat) met omringend park waarin arduinen vazen op sokkels uit de tweede helft van de 18de eeuw, afkomstig van het domein van de abdij van Nazareth.

Na verkoop van de goederen van de abdij van Nazareth werd vermoedelijk circa 1800 het bepleisterde laat-classicistische kasteel opgericht, voorzien van schilddak en hoekrisalieten onder aanleunende schilddaken, en verhoogde middentravee onder driezijdig fronton. Het nagenoeg vierkant omgracht domein had een toegangsdreef verbonden met deze leidend naar het domein van de voormalige abdij van Nazareth, waar ongeveer gelijktijdig een eveneens laat-classicistisch kasteeltje werd opgericht. Vervallen kasteeltje in 1939-1942 naar ontwerp van F. Flerackers verbouwd in zijn huidige toestand met verbreding van het hoofdgebouw, inrichten van de dienstgebouwen als woning, ontpleistering en aanbrengen van puntgevels bij hoekrisalieten.

Symmetrisch opgebouwd hoofdgebouw van oorspronkelijk vijf traveeën, verbreed tot zeven traveeën in 1939-1942, en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder schilddaken (zwarte mechanische pannen), houten rondbogige dakvensters. Aanpalende rechthoekige aanbouwsels, voormalig koetshuis en conciërgewoning, van één bouwlaag onder zadeldaken. Aflijnende geprofileerde en gecementeerde kroonlijsten. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen dorpels. Zuidgevel met centrale rechthoekige deur in vernieuwde omlijsting met gestrekte tussendorpel en rechte kroonlijst op consoles. Aangebouwde travee van 1939-1942 voorzien van rondboogdeurtjes. Aanbouwsels oorspronkelijk voorzien van rondbogige muuropeningen met neuten en sluitsteen, penanten met pilasters.

Oorspronkelijke duiventoren, heden kapel aan noordoost-zijde; tweeledige bakstenen constructie onder polygonale spits (leien), aangebouwde kleine rechthoekige toegang onder overkragend pannen zadeldakje. Aflijnende geprofileerde en gecementeerde lijsten. Keperboogvormige blinde nissen en vensters.

• Gegevens verstrekt door eigenaar.