Heidebloemhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heidebloemhoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dal Kleine Nete

Beschrijving

Voormalige kasteelhoeve met losstaande bestanddelen, naar verluidt van circa 1750, doch recent grondig "gerestaureerd".

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Woonstalhuis ten zuiden (nok evenwijdig aan straat), naar verluidt verhoogd eind 19de-, begin 20ste eeuw (zie bouwnaad en baksteenfries met dropmotief). Zuidelijke lijstgevel van zes traveeën; twee klimmende dakvensters. Betraliede rechthoekige of steekbogige vensters met arduinen dorpels. Rechthoekige deur met arduinen latei op zandstenen consooltjes. Zijgevels met aangepaste muuropeningen; rechts centraal rondboogluik in top. Voormalig wagenhuis ten westen (nok loodrecht op straat) van vier traveeën, geritmeerd door lisenen; korfboogpoorten. Tweebeukige langsschuur ten noorden (nok evenwijdig aan straat); drie traveeën, eveneens geritmeerd door lisenen bovenaan verbonden door een baksteenfries. Rechthoekige poorten onder houten latei.

Aanvullende informatie

De hoeve werd met behoud van de erfgoedkenmerken en -elementen gerenoveerd en herbestemd tot een kleinschalig cohousingproject met drie wooneenheden. De werken werden afgerond in 2023.

• Informatie verkregen van R. Vanden Bussche (maart 2024).