Karmelietenstraat

Beschrijving

In de middeleeuwen zogenaamd "Ham" waarmee waarschijnlijk het overstromingsgebied tussen Dender en Molenbeek werd bedoeld. De huidige benaming herinnert aan de paters der geschoeide karmelieten of Lieve-Vrouwebroeders die er reeds in 1466 een kerkje en klooster bouwden ter plaatse van een vervallen kasteel; begin 19de eeuw werd hun domein verkocht en geschonken aan de jozefieten.

Verlengde van de Wegvoeringsstraat uitlopend op het Jozefietencollege. Op het einde gedwarst door de Kleine Karmelietenstraat: typisch straatje op de zuidelijke zijde bebouwd met heel kleine arbeiderswoningen. Sterk geritmeerde straat gekarakteriseerd door lijstgevels uit de 19de eeuw, veelal als bekleding van oudere kernen, en baksteenarchitectuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw naast nieuwe bouw.

Bewaarde houten winkelpuien (nummers 10, 22, 37, 48) naast recente.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle