Herenhuis Sint-Joris

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Sint-Joris

"Sint-Joris", heden "Hof van Aragon", opklimmend tot midden 18de eeuw.

Onderkelderd breedhuis in neorococostijl; zes traveeën en twee bouwlagen (+ recente mansardeverdieping rechts) onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Eertijds bepleisterde lijstgevel op arduinen plint, met risaliet in vierde travee. Bouwaanvraag voor het wijzigen van de gevel van 1876, naar ontwerp van J. Van Ockelyen: verhoogde steekboogvensters in gerecupereerde arduinen omlijsting (zie steenkapperstekens uit de tweede helft van de 18de eeuw) met rocaille sluitsteen. Schouderboogpoort in vierde travee, recent verbreed met gedeeltelijk hergebruik van de omlijsting, onder gebogen kroonlijst die als balkonplaat dienst doet. Bekronend deurvenster met ijzeren balkonleuning, eertijds voorzien van medaillon van Sint-Joris. Poorttravee eertijds bekroond door dakkapel (zie oude prentkaart).

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1874-1876.
  • VAN BELLE J.L., Dictionnaire des signes lapidaires, Belgique et Nord de la France, s.l., 1984, p. 284.