Reyndersstraat

Beschrijving

Van Vlasmarkt naar Groenkerkhofstraat. Geopend op de gronden van een groot erf toebehorend aan ridder Reinier van der Elst en genaamd "Reyniershof". Van der Elst was lid van een van de invloedrijkste Antwerpse families. Van 1390 tot 1398 was hij verschillende malen schepen, in 1407 werd hij markgraaf. Het "Reyniershof" strekte zich uit tot aan de Steenhouwersvest, had uitgangen in de Heilige Geeststraat en Kammenstraat en besloeg zelfs de gronden waarop later de Vrijdagmarkt zou aangelegd worden. In de 15de eeuw sprak men van "Reyneerssteghe" of "Haechsteghe" daar de weg gedeeltelijk met hagen was afgezet, of nog "het straetken daer men gaet te Sint Mertensstrate waart", waarmee de Vlasmarkt bedoeld werd. Omstreeks 1580 werd de benaming "Reyndersstrate" algemeen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek