Nieuwwerk

Gelegen achter het koor van de Sint-Romboutskerk, tussen de Schoolstraat en de Scheerstraat.

Sinds de voltooiing van de oostpartij van de Sint-Romboutskerk (in de tweede helft van de 14de eeuw), volgen de gevelwanden volledig de bouwvorm van het koor (voorheen straatwand meer westwaarts gelegen). Huidige bebouwing gekarakteriseerd door doorsnee-architectuur uit de 19de en de 20ste eeuw, bakstenen en gecementeerde lijstgevels van drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen), licht getoogde of rechthoekige muuropeningen. Noordelijke straatwand voorts afgebakend met recente garages en afsluitingsmuur van "het Koraalhuis".

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde