Lange Ridderstraat

Beschrijving

Smalle straat. Vertrekt van de Leermarkt en vormt een rechte hoek met de Korte Ridderstraat. Behoorde tot de zogenaamde "Ham", het oude kwartier der huidenvetters.

Bebouwing gekenmerkt door eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels, veelal gedecapeerd, van twee tot drie bouwlagen en twee tot vijf traveeën met rechthoekige muuropeningen (nummers 9, 11, 13, 15, 20 en 25), waarvan onder meer nummer 15 met oudere kern (zie verankering, sporen van vroegere muuropeningen en zandstenen hoekblokken). Tussen nummer 16 en nummer 20 staat nog een gedeelte van een voorgevelmuur van baksteen met deels zandstenen benedenverdieping en sporadisch gebruik van zandstenen hoekblokken op de bovenverdieping.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde