Lange Nieuwstraat

Beschrijving

Lange, smalle straat gelegen tussen de Milsen- en de Oude Brusselsestraat. Vóór de 16de eeuw twee straten: "Cleyne- of Cortte niewe strate" (tot de Groenstraat) en "Langhe niewe strate". De Korte Nieuwstraat, van de Oude Brusselsestraat tot Kardinaal Mercierplein, werd in 1982 bij de Lange Nieuwstraat gevoegd.

Getypeerd door kleinschalige bebouwing: arbeiderswoningen en kleine burgerhuizen met één tot drie bouwlagen, twee à drie traveeën en wisselende gevelbekleding, uit de 19de eeuw; nummer 63 met bewaarde laat-19de-eeuwse winkelpui, en nummer 79 met beschilderd opschrift "in den vroegen morgend" boven de rechthoekige deur van een heden uitsluitend als woning gebruikt 19de-eeuws rijhuis.

Enkele oude kernen: onder meer nummer 5-7: afgebroken en samen met nummer 9 en 11 heden nummer 11; nummer 13: aangeduid door steile dakhelling en aandaken met muurvlechtingen. Nummer 9, op het hoekpand met de Oude Brusselsestraat, voorbeeld van klein appartementsgebouw uit de jaren 1930-1940 naar ontwerp van architect E. Cauwens, zie opschrift. Baksteenbouw, sokkel vormende begane grond en overkragende bovenverdieping. Typische vormgeving met afgeronde hoek en decoratieve metselverbanden.

Rechterstraatzijde onderbroken door een stedelijk turnzaalcomplex opgetrokken in 1965-67; speelpleintje aangelegd op het braakliggende hoekperceel tegenover de huizen nummers 29, 31 en 33.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde