Botermarkt

Beschrijving

Tussen Bruul en Muntstraat. Aanvankelijk bevloeid door de Koolvliet en zogenaamde "Coolmerct", naar de schepen die hier houtskool losten. Huidig straattracé in 1409 ontstaan toen de vliet op deze plaats overwelfd werd. Functie van Botermarkt tussen 1562 en 1721.

Perspectief naar de Muntstraat toe eertijds bepaald door belangrijk volumespel van de overdekte groentehal in 1870 opgetrokken, in 1969 gesloopt voor de oprichting van een grootschalig winkelcentrum met nieuwe Stadsfeestzaal.

Thans brede drukke handelsstraat met doorgaand stedelijk verkeer. Bebouwing overwegend getypeerd door recente inplanting van grootwarenhuizen en appartementsgebouwen.

Enkele aangepaste oudere kernen (onder meer nummer 2, vroeger nummer 7 heden gesloopt) naast 18de- en 19de-eeuwse lijstgevels (de vroegere nummers 5 en 9 heden gesloopt, nummers 18 en 20) wijzen nog sporadisch op een oudere bebouwing, waarvan begane grond echter aangepast werd aan de handelsfunctie. Nummers 1 en 7 met markerend gebogen gevelvlak of erker dateren uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde