Meesterwoning Bonte Coey

Beschrijving

Voormalige meesterwoning met grote tuin, volgens A. Bergmann gebouwd in de periode 1804-1814; volgens J.L. Van Belle met steenkapperstekens uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Fraai breedhuis met dubbelhuisopstand in Lodewijk XVI-stijl, naar ontwerp van bouwmeester De Cat. Vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Gedecapeerde lijstgevel op arduinen plint. Middenrisaliet, eertijds voorzien van rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting met Lodewijk XVI-motieven, heden aangepast als winkelportaal doch met bewaarde tussendorpel; vooruitspringende kroonlijst ter ondersteuning van de smeedijzeren balkonleuning op de bel-etage; rondboogvormig deurvenster in geprofileerde omlijsting met bladwerkmotieven; bekronende waterlijst op gegroefde consoles. Voorts rechthoekige vensters in geprofileerde arduinen omlijsting met arduinen lekdrempels; verdiepte borstweringen en smeedijzeren hekjes op de bel-etage. Verspringend hoofdgestel met architraaf op bladwerkconsoles en houten kroonlijst op klossen. Verbouwde begane grond.

• VAN BELLE J.L., Dictionnaire des signes lapidaires, Belgique et Nord de la France, s.l., 1984, p. XIX, 282-283.