Parochiekerk Heilig Hart

Beschrijving

Moderne zaalkerk met transeptachtige uitbouwen onder platte daken, opgetrokken uit baksteen, in 1938-1939, naar ontwerp van F. Van Reeth.

Eenvoudige constructie, gekarakteriseerd door verspringende rechthoekige gevelvlakken en volumes en dominerende horizontale lijnen, contrasterend met de rijzige toren. De klassieke plattegrond ontvouwt een basilicale kerk met aangebouwde westtoren; schip van vier traveeën, transept met uitspringende transeptarmen van één travee en koor met vijfzijdige sluiting. Voorgevel met bekleding van gele baksteen, gemarkeerd door halfverheven beeldhouwwerk van de hand van Karel Aubroeck, met de voorstelling van "De Goede Herder". Flankerende toren met monumentaal kruis.

Sober interieur met driebeukig schip en geometrisch lijnenspel; vlakke overwelving met caissons. Koor met sterk verhoogde vloer.

Mobilair. Orgel door G. D'Hondt (1951). Glasramen van J. Huet (tweede of derde kwart van de 20ste eeuw).

• Openbare Werken Lier, Oude plans nummer 37.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Lier, Brussel, 1975, p. 30.