Eenheidsbebouwing In Den Bosch Uil

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing, bestaande uit vijf eengezinswoningen, gedateerd 1892 (zie gevelsteen), naar ontwerp van E. Careels.

Rijhuizen van baksteen met verwerking van natuursteen voor muurbanden, hoekblokken en omlijstingen; twee tot drie traveeën en dito bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen of kunstleien). Combinatie van lijstgevels, onderbroken door de torenvormige deurtraveeën van de nummers 51 en 55 (bij laatstgenoemde aangepast) en een centrale trapgevel (nummer 53), (5 traveeën + overhoeks topstuk) met bekronend uilenbeeld. Rechthoekige of rondboogvormige muuropeningen, in nummer 49 en 57 opgenomen in Brugse traveeën. In de nummers 51, 53, 55 balkon met houten balkonplaat, uitlopend op wortelmotief en afgezet met ijzeren leuning. Trapgevel gemarkeerd door gevelsteen met opschrift "In Den Bosch Uil" onder driehoekig fronton en tussen flankerende overhoekse pilasters; bekronende oculus.

Souterrain van de nummers 53 en 55: aangepast tot garage.

• CAREELS H., Persoonlijk archief.