Stadsmeisjesschool

Beschrijving

Voormalige "Stadsmeisjesschool" van 1878 naar ontwerp van F.H. Cox, heden ingericht als stedelijke openbare bibliotheek.

L-vormig schoolgebouw van bak- en natuursteen onder aaneengesloten zadeldaken (bitumen) en twee gelijkaardige hoekgebouwen onder schilddak (kunstleien). Beboomde, deels ommuurde binnenplaats. Straatvleugel van elf traveeën en één bouwlaag gemarkeerd door gebogen fronton met blinde oculus in derde en negende travee. Horizontaliserende natuurstenen muurbanden en doorgetrokken lekdrempels. Traveeën met getoogde muuropeningen onder gebogen waterlijst, gevat in rechthoekige nissen met baksteenfries. Vensters met ruitvormige ijzeren roedeverdeling. Eenvoudige houten kroonlijst. Centrale, uitspringende tuitgevel met schouderstukken; datering 1878 in top, voorts gevelsteen met schild, guirlande, en opschrift "Stads-Meisjesschool" onder gebogen druiplijst op pilasters; houten vleugeldeur.

Binnenplaatsgevels van respectievelijk negen en elf traveeën op gecementeerde plint, geritmeerd door eenvoudige lisenen en baksteenfries. Getoogde muuropeningen met arduinen lekdrempels en ruitvormige ijzeren roedeverdeling.

Twee symmetrische hoekgebouwen (links en rechts van de straatvleugel) van elk vier traveeën en twee bouwlagen op arduinen plint (links heden nummer 10, voormalige onderwijzerswoning). Getoogde vensters onder waterlijst, doorgetrokken lekdrempels en kordon tussen eerste en tweede bouwlagen. Hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en langgerekte rolwerkconsoles.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Lier, Schoolstraat.