Kasteelhoeve Witte Hoeve

Beschrijving

Hoeve afhankelijk van het Gestelhof. Gelegen aan de Nete ten noordoosten van het Gestelhof en omgeven door weiland. Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen in neotraditionele stijl, van 1906 (zie jaartal op de gevelsteen bij de poort). Poortgebouw ten zuidoosten, woonstalhuis ten zuiden, haaks aangebouwd wagenhuis ten noordwesten, bergruimte en schuur ten noorden, aarden erf ten oosten, boomgaard ten zuidwesten en moestuin ten noordwesten. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder zadeldaken (kunstleien of Vlaamse pannen), bij woonhuis afgesnuit aan zuidzijde; horizontale imitatiemuurbanden.

Toegangspoort: bakstenen muur afgedekt door natuursteen; hoekblokken van similinatuursteen. Verhoogd centraal gedeelte uitlopend op kunstleien schilddakje en kantelen; getoogde poort tussen steunberen; erboven gevelsteen met gekroond wapenschild en monogram ZB anno 1906; ijzeren hek; rechts ervan sobere rechthoekige deur en aansluitend in de muur verwerkt gebouwtje met zware hoektoren op zuidoosthoek onder kegelspits (bitumen); steigergaten; rechthoekige of licht getoogde muuropeningen.

Woonstalhuis (nok evenwijdig aan straat) met torenvormige erkertjes op de hoeken, zuidwesthoek met ronde hoektoren. Vierkante toren van drie geledingen onder tentdak tegen westgevel. Gecementeerde plint en lange muurankers. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen in simili-omlijsting onder ontlastingsbogen met dito hoekstenen. Erfgevel van acht traveeën, eindigend op pseudo-tandlijst en houten kroonlijst. Woonhuis met twee puntvormige dakkapellen. Stal met houten laadluik waaronder gevelsteen "De Witte Hoef".

Haaks aangebouwd wagenhuis met gelijkaardig uitzicht. Bergruimte deels beplankt, deels van baksteen.

Oudere langsschuur met ingebouwde stal; zes traveeën en uitgespaarde zuidoosthoek; rechthoekige of getoogde muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schets 1880, nummer 5.