Hoeve Neerhoeve

Beschrijving

Hoeve, opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw, circa 1902 en 1909 aangepast en uitgebreid. Achterin gelegen, oorspronkelijk omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, te bereiken via jonge beukendreef; grotendeels bewaarde omgrachting afgezet met onder meer wilgen. Centraal erf met woonstalhuis ten zuidoosten, wagenhuis en aansluitende schuur ten zuidwesten, bakhuis ten noorden en moestuin met aansluitende boomgaard ten noordwesten. Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Woonstalhuis (nok evenwijdig aan dreef) van zes traveeën (twee linkse traveeën breder uitgebouwd) op gecementeerde plint. Overwegend aangepaste rechthoekige vensters in vlakke, witgekalkte omlijsting; rondboogdeur in behouden zandstenen rondboogomlijsting met kwarthol beloop. Uitspringend gedeelte links met steunberen; betralied rechthoekig opkamervenster in gecementeerde omlijsting boven betralied getoogd keldervenster. Westelijke tuitgevel met vernieuwd topstuk, bekroond met reiger. Top gemarkeerd door muurvlechtingen, schouderstukken op natuurstenen consoles en vernieuwde gevelsteen met jaartal 1680 onder oculus. Voorts rechthoekige poort onder ijzeren I-balk met rozetten onder eenvoudig rondboogluik met natuurstenen hoekblokken. Oostelijke zijtuitgevel eveneens met vernieuwde top en schouderstukken; diverse bouwnaden namelijk verhoging (met muurvlechtingen) en verbreding naar zuiden toe. Jaartal 1680 van gesinterde steen. Rechthoekige betraliede vensters met arduinen latei en lekdrempel; gecementeerde rechtstanden. Rechthoekige houten luik onder houten latei in top; voorts gedicht rondboogdeurtje links, rechts betralied rechthoekig opkamervenster met arduinen dorpels en dito keldervenster. Vernieuwde achtergevel met rechthoekige muuropeningen.

Wagenhuis van twee traveeën met ingebouwde paardenstal, van circa 1909. Aansluitende tweebeukige langsschuur, vermoedelijk herbouwd circa 1902, van vier traveeën, geritmeerd door lisenen; rechthoekige poort onder houten latei. Recenter aangebouwde garages en bergplaats onder lessenaarsdak. Met klimop begroeid bakhuisje van circa 1889: rechthoekige deur onder houten latei.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schets 1902/4; 1909/6.