Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten

Beschrijving

Kapel omgeven door linden, gelegen in de nabijheid van het Rameyenhof. Tot 1855 een houten kapel in vorm van een zuil. Huidige kapel opgericht in 1859 door M.J. Van Den Bol en V.P. Legrelle (zie opschrift vloer).

Neogotische baksteenconstructie op rechthoekige plattegrond, onder gekruiste zadeldakjes met vorstkam. Natuursteen onder meer voor muurbanden en decoratieve elementen als pinakels en topstukken. Aan de vier zijden puntgevels met overhoeks topstuk en vooraan bekronend kruis. Hoeken gemarkeerd door overhoekse, versneden steunberen, bekronende pinakels aan voorzijde. IJzeren spitsboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting onder natuurstenen druiplijst op consoles, met topstuk en erboven stervormige muuropening. Deels beraapte zij- en achtergevels.

Witbeschilderd interieur met houten spitstongewelf. Neogotisch, witmarmeren altaar met spitsboognis waarin wapenschild van de familie Le Grelle; beeld (plaaster?) van moeder en kind. Vloer van zwart en wit marmer met gedenkplaat verwijzend naar bouwheer en -jaar

• STOCKMANS J.B., Geschiedenis der gemeenten Kessel, Bevel, Nijlen, Emblehem en Gestel, Lier, 1910, p. 404.