Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen langgestrekte hoeve, van 1904 (zie jaartal van gesinterde baksteen in linkerzijgevel); ingeplant op omhaagd (haagbeuk) terrein en toegankelijk via aarden weg. Boomgaard ten zuiden en moestuin ten zuidoosten. Geplaveid voorhof onder meer met fragmenten van grafstenen.

Verankerde baksteenbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan Molenveld, Vlaamse pannen); onderkelderd aan zuidoostzijde. Noordgevel met banden van gesinterde baksteen; beluikte en betraliede steekboogvensters op arduinen lekdrempels; dito deur en poort. Rechthoekige stalvensters; daklijst met overhoekse baksteenfries. Zuidgevel met bewaard rechthoekige opkamer- en keldervenster, arduinen dorpels. Rechthoekige deur onder houten latei met rechts ervan aangepast venster.

Aangebouwd varkenshok onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) en latere bergruimte. Ten zuiden bakstenen bijgebouw onder zadeldak (nok evenwijdig aan woonstalhuis, Vlaamse pannen); rechthoekige muuropeningen onder gecementeerde latei.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1904/2.