Hoeve Boterhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Boterhoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw (zie Ferrariskaart), doch recent aangepast en gerestaureerd. Aan de straat omhaagd terrein met grotendeels bewaarde omgrachting. Centraal gekasseid erf met voormalig woonstalhuis ten zuiden, vernieuwd wagenhuis ten noorden en eenvoudig bakhuis ten zuidoosten.

Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldaken (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse en mechanische pannen). Woonstalhuis op gecementeerde en zwartgeschilderde plint. Zuidgevel van zeven traveeën met breder uitgebouwde stal; rechthoekige beluikte en betraliede vensters met arduinen dorpels. Rechthoekige deuren met vernieuwde lateiconsoles. Lange muurankers. Noordgevel met zware steunberen en overwegend aangepaste rechthoekige muuropeningen onder houten latei.