Hoeve Elink Schrans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Elink Schrans

Beschrijving

Omgrachte hoeve oorspronkelijk met losstaande bestanddelen en boomgaard ten noorden, deels opklimmend tot de 17de eeuw, doch later herhaaldelijk aangepast (zie meerdere bouwnaden). In 1864 doorsneden door de spoorweg Lier - Aarschot. Heden gesplitst in drie eigendommen, omgeven door gazons en recente aanplantingen. Voormalig woonstalhuis ten zuidoosten, voormalige schuur ten noordwesten en bakhuis van circa 1882 ten zuidwesten. Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag, meestal op gecementeerde plint, onder pannen zadeldaken.

Woonstalhuis: kruisvormige woning in traditionele stijl met kern uit de 17de eeuw, uitgebreid in de 18de eeuw, in 19de- en 20ste eeuw deels vernieuwd en recent aangepast. Aansluitend vervallen stalgedeelte (westen) kern uit de 18de eeuw vernieuwd in de 19de eeuw, met potstal. Woning uit de 17de eeuw voorzien van puntgevels met schouderstukken, vernieuwde top bij oostgevel, muurvlechtingen, steigergaten, en zandstenen banden ter hoogte vensterdorpels bij zuidgevel. Onderkelderd oostelijk gedeelte. In de 18de eeuw in zuidoosthoek uitgebreid met onderkelderde kamer (zie bewaard afweerkruis boven oorspronkelijk keldervenster) en aan noordzijde, zie bouwnaad, met eveneens onderkelderde kamer, heden voorzien van garage. Zandstenen kruiskozijnen in gekalkte omlijsting, aantal kruiskozijnen vervangen door rechthoekige vensters met houten lateien bij oostgevel, rechthoekige vensters met houten lateien bij noord- en zuidgevels. Dakluiken, onder meer in topgevels in zandstenen omlijsting, bij oostgevel met geprofileerde latei en vierkant bovenlichtje. Noordoosthoek met gedrukt rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting, rondboogdeur in noordgevel met gekalkte boogomlijsting, momenteel overluifeld.

Interieur vóór verbouwing met bewaarde indeling, moos met moosbank en mozegat, zandstenen laatgotische schouwen, bewaarde balklagen. Stal met rechthoekige muuropeningen overwegend met houten lateien.

Voormalige langsschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw met bergplaats onder lessenaarsdak tegen zuidgevel en rechthoekig wagenhuis met twee rondboogpoorten ; heden verbouwd tot woning.

Vervallen rechthoekig bakhuisje, van circa 1882.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1882/11.
  • Geometrisch plan van de eigendommen van de heer Deudon-d'Heysbroeck, opgemaakt door L. le Brun in 1825.
  • S.N., Zo was ... Berlaar, Antwerpen, 1974, p. 26.