erfgoedobject

Dozinghem Military Cemetery

bouwkundig element
ID
201065
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201065

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Leewerikstraat, op ongeveer vier kilometer ten zuiden van Westvleteren, op ongeveer drie kilometer ten oosten van Proven. De begraafplaats is te bereiken via een 250 meter lang graspad. 

Historische beschrijving

In voorbereiding van de Derde Slag bij Ieper besliste het Britse Vijfde Leger om het aantal ‘casualty clearing stations’ (C.C.S. of veldhospitaal) te verhogen. Dit om snelle opvang en verzorging van de vele duizenden gewonden mogelijk te maken. Ze werden geïnstalleerd op vijf verschillende locaties: Brandhoek, Lijssenthoek, Dozinghem, Mendinghem en Bandaghem. Bij Dozinghem werden het 4de, 47ste en 61ste C.C.S. ingericht.

De begraafplaats werd door de C.C.S.’s negen maanden gebruikt, tot in het voorjaar van 1918 (Duits Lente-Offensief). Uit begin 1918 dateren de drie doden van het ‘Chinese Labour Corps’. De Duitse doden waren waarschijnlijk krijgsgevangenen. In de periode juni-oktober 1918 werden 118 Belgische graven aangelegd, maar deze werden later verwijderd. Na de Wapenstilstand werden nog drie Britse graven van de Franse militaire begraafplaatsen van Hoogstade-Linde, Hoogbrug en Krombeke naar hier overgebracht. Tot slot kwamen er nog 73 Britse doden bij van de periode mei – juni 1940, omgekomen tijdens de chaotische terugtrekking naar Duinkerke. Volgens het huidige register liggen er nu 3.312 doden begraven (of worden herdacht), waarvan 73 uit de Tweede Wereldoorlog (67 geïdentificeerde en 6 onbekende Britten). Wat de Eerste Wereldoorlog betreft, gaat het om 3.058 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden), 6 Australiërs, 81 Canadezen, 14 Nieuw-Zeelanders, 15 Zuid-Afrikanen en ten slotte 65 Duitsers. In de zuidwestelijke hoek liggen 3 Chinezen begraven (worden gerekend bij de Britse doden).

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Kenmerken

Begraafplaats met rechthoekig grondplan en een oppervlakte van ongeveer 12.300m². Het terrein is vlak en wordt omgeven door een haag (beuk). 

Toegang bij de noordwestelijke hoek via een ijzeren hekken, vastgemaakt aan twee bakstenen pijlers, met het opschrift ‘Dozinghem Military Cemetery, 1917-1918 1939-1945’ en het registerkastje. Verder langs de noordelijke zijde is nog een tweede toegang met hekken te vinden.

Van west naar oost loopt een centrale as, met het ‘Cross of Sacrifice’ (type B) en de ‘Stone of Remembrance’, die op een bakstenen verhoog geplaatst is. Centraal tegen de noordelijke zijde staat een schuilgebouw uit rode baksteen, afgewerkt met witte natuursteen, met zadeldak, gebroken fronton en rondbogige doorgang. Binnenin zijn onder een bepleisterd tongewelf de landplaten, de metalen informatieplaat en een zitbank ondergebracht. Op de begraafplaats zijn nog stenen zitbanken terug te vinden, evenals twee dienstgebouwen.

De graven liggen verspreid over 17 perken, die doorgaans vrij symmetrisch aangelegd zijn. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, berken, essen, hemelbomen en eiken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • DE BRUYNE T. 1990: R.A.M.C. Chain of evacuation 1917, Shrapnel, 1990.
  • CUSHING H. 1936: From a surgeon’s journal 1915-1918, London.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.
  • SPAGNOLY T. & SMITH T. 1998: De Ieperboog 1914-1918: Ieper (Slagveld België, 3), Erpe.
  • Onderzoek / Notities door Jean-Pierre Devos (West-Vleteren).

 


Bron: Beschermingsdossier: DW002416
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dozinghem Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201065 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.