Academie

Geografisch pakket Lokeren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Academie aan de Grote Kaai, met het Sint-Laurentiusbeeld aan de achtergevel. De Academie werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Waarden

Voormalige academie met inbegrip van Sint-Laurentiusbeeld aan achtergevel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

opmerkelijk openbaar gebouw in een strenge neoclassicistische stijl, ontworpen door architect J. Beeckman in 1846 met een vijfvoudige functie, waaronder academie voor teken- en bouwkunst; de classicerende strenge eenvoud wordt bekomen door de oorspronkelijke open galerij op klassieke pijlers en rechthoekige verbonden bovenvensters.

Academie

Markt 15A (Lokeren)
Rechthoekig gebouw met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van dertien traveeën met afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder schilddak, in 1834 ontworpen door architect Johan Beeckman.