Sint-Lodewijkscollege: voorgevel

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voorgevel van het Sint-Lodewijkscollege. Op 8 september 1995 werd bij ministerieel besluit ook het 18de-eeuwe salon van het college als monument beschermd. Het college is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Waarden

De voorgevel van het Sint-Lodewijkscollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu geschiedkundige waarde:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Sint-Lodewijkscollege

Markt 48-49 (Lokeren)
Voormalig huis Ryngaut, in 1714 gebouwd en in 1850 verkocht aan het bisdom Gent om er het huidig college in te vestigen. Sinds de restauratie van 1907 onder leiding van architect H. Vanden Broucke, een gedecapeerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Op de speelplaats, ruime éénbeukige kruiskapel van 1876.