Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Deurle

De dorpskom is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde:

Dorpskom Deurle

Dorpsstraat, Kerkweg, Muldersdreef, Philippe de Denterghemlaan, Pontstraat (Sint-Martens-Latem)
De dorpskom van Deurle is gelegen aan een Leiebocht en situeert zich rondom de pittoreske Dorpsstraat.

Dorpsstraat 41 (Sint-Martens-Latem)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in zijn huidige vorm daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw doch met behouden oudere kern van de eerste oude priesterage.

Dienstgebouw kasteel Les Buttes Sainte Aldegonde

Dorpsstraat 9 (Sint-Martens-Latem)
Dienstgebouw en "bergplaats voor de automobiel" van het kasteeltje Les Buttes Sainte Aldegonde, daterend van 1907 naar ontwerp van de architecten Henri en Valentin Vaerwyck. Geschilderd bakstenen gebouw in cottagestijl met vloeiende en verspringende leien daken met dakruitertje en opmerkelijk houtwerk.

Domein Galgeput

Dorpsstraat 16 (Sint-Martens-Latem)
Domein met villa en vijver, één van de resterende turfputten van de Warande. Op een hoogte gelegen villa in landelijke stijl in kern daterend van circa 1910 naar verluidt naar ontwerp van Valentin Vaerwyck.

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Dorpsstraat 28 (Sint-Martens-Latem)
Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw van 1856 gebouwd door architect Edmond de Perre en uitgebreid met een klaslokaal in 1910 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel. Heden witgeschilderd bakstenen gebouw met één bouwlaag onder zadeldak met brede voorpuntgevel met centrale rondboogdeur en twee rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling.

Herberg d'Ouwe Hoeve

Dorpsstraat 48 (Sint-Martens-Latem)
Sedert 1749 bekend als herberg, vanaf 1826 school en van 1843 tot 1854 gemeentehuis-herberg. Gewit loodrecht op de straat ingeplant bakstenen gebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van 1742, heden met voornamelijk 19de-eeuws voorkomen.

Herberg du Pêcheur

Pontstraat 41 (Sint-Martens-Latem)
Oude herberg, in 1922 omgebouwd en uitgebreid met L-vormige vleugel tot hotel-restaurant, in een op de Engelse cottage geïnspireerde stijl. Aan de straatzijde behouden oud gebouwtje met drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, opklimmend tot de 17de eeuw.

Herberg en winkeltje In den Transvaal

Dorpsstraat 43 (Sint-Martens-Latem)
Herberg en winkeltje, gebouwd in 1770, zie uithangteken. Verankerd, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak, loodrecht op de straat ingeplant met behoud van een deel van de oude pastorie in de achterste travee.

Landhuis Het Toreken

Pontstraat 70 (Sint-Martens-Latem)
Geschilderde bakstenen villa in L-vorm met in de oksel een polygonaal torentje met belvedère onder koepelvormig dak, gebouwd in 1924 en omgeven door een boomrijke tuin.

Molenaarswoning

Muldersdreef 13 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig heden gerenoveerd molenaarshuis met omringende omhaagde tuin en ijzeren toegangshek. Voormalig forestiershuis, opgericht in 1586 en vermoedelijk heropgebouwd in 1665. Haaks op de dreef ingeplant gewit bakstenen huis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.

Neerhof Koekebak

Pontstraat 31 (Sint-Martens-Latem)
Oorspronkelijk neerhof van het kasteel van Rodenhuize, zetel van de gelijknamige heerlijkheid, afhankelijk van de heren van Nevele en waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. Huidig gebouw in kern opklimmend tot de 17de eeuw.

Opgaande linde als herdenkingsboom 75 jaar België

Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
Aan de rechterkant van de toegang tot de kerk staat een opgaande linde, geplant als herdenkingsboom. Deze linde werd in 1905 aangeplant ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van België. Dit gebeurde onder het burgemeesterschap van Herman della Faille d' Huysse. Een verweerde arduinen gedenkplaat aan de kerkhofmuur herinnert aan dit feit.

Opgaande linde als vredesboom

De opgaande linde links van de kerk is aangeplant als vredesboom. Deze boom vervangt een linde die hier stond vanaf 1920 en geplant was als aandenken aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De huidige linde is aangeplant in 1976, nadat de oorspronkelijke vredesboom is omgewaaid.

Oude herberg, bakkerij en winkeltje

Dorpsstraat 35-37 (Sint-Martens-Latem)
Oude herberg, bakkerij en winkeltje bij urbanisatiewerken aan de straat in 1895 heropgebouwd en begin 20ste eeuw verder uitgebreid. Oorspronkelijk bakstenen gebouw, heden witgeschilderd, van elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met recente klimmende dakkapellen.

Parochiekerk Sint-Aldegonde

Pseudohallenkerk uit de eerste helft van de 19de eeuw van vijf traveeën met drie beuken onder één zadeldak met gedeeltelijk uitspringende vierkante westtoren met flankeertorentjes, achthoekige klokkenkamer en naaldspitsbekroning. In het oosten iets smaller koor met driezijdige apsis en twee sacristieën. Huidig uitzicht van na de verbouwings- en herstellingswerken van 1912. Omringend kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.

Pastorie Sint-Aldegondeparochie met tuin

Dorpsstraat 39 (Sint-Martens-Latem)
Bakstenen gebouw uit 1785 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in ommuurde boomrijke tuin. Het linker aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder haaks zadeldak werd toegevoegd in 1894 naar ontwerp van architect C. Campens samen met de afsluitmuur en monumentale poort.

Villa

Dorpsstraat 64 (Sint-Martens-Latem)
Oorspronkelijk bijzondere school opgericht door baron della Faille in 1879, in donkere baksteen met één bouwlaag onder zadeldak, geleed door bakstenen lisenen waartussen gekoppelde spitsboogvensters. In 1948 verbouwd tot villa door architect Francis Bonaart (Brussel). Witgeschilderd bakstenen gebouw met twee bouwlagen onder afgewolfd pannendak, voorzien van nieuwe traditionele houten kruiskozijnen met luiken.

Villa Homestead

Pontstraat 50 (Sint-Martens-Latem)
Villa in regionalistische stijl, gebouwd in 1929 door architect August Desmet voor kunstschilder G. De Smet, die hier verbleef tot 1935.

Villa La Butte

Muldersdreef 2-6, 2A-B, 4A-B, 6A (Sint-Martens-Latem)
Monumentale op een kleine zandheuvel gelegen villa in Engelse cottagestijl gebouwd in 1909 door Henri de Spoelberch, burgemeester van 1922 tot 1937, in omringend boomrijk park met fraai ijzeren toegangshek tussen arduinen pijlers.

Villa Les Buttes Sainte Aldegonde

Dorpsstraat 7 (Sint-Martens-Latem)
Neoclassicistisch getinte villa van bak- en natuursteen, gebouwd in 1907 door baron H. della Faille d' Huysse, burgemeester van Deurle van 1888 tot 1922. Grote op een natuurlijke duinenheuvel gelegen villa met omringend boomrijk park met monumentaal toegangshek tussen vierkante arduinen hekpijlers. .

Villa Molenberg met tuin

Muldersdreef 12 (Sint-Martens-Latem)
De villa Molenberg is een ruim landhuis gebouwd op de plaats van het zogenaamde Palenhuis van de schrijver Cyriel Buysse naast de molen. De huidige villa werd gebouwd in 1939 in opdracht van de zoon van Cyriel Buysse naar ontwerp van F. Coppieters. Het betreft een beschilderde bakstenen constructie met twee bouwlagen onder verspringende strodaken. Omgevende tuin.

Villa ontworpen door Oscar Vande Voorde

Philippe de Denterghemlaan 2 (Sint-Martens-Latem)
Villaatje in art-nouveaustijl gebouwd door architect Oscar Vande Voorde als modelwoning op de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910 en nadien hier heropgebouwd als buitenverblijf. Op een bordes van tien treden gelegen rechthoekig gebouw met één bouwlaag onder overstekend schilddak. Tuinaanleg met terrassen en links en rechts van het huis paviljoentjes en houten tuinafsluiting met geometrisch patroon.

Windmolen Cyriel Buysse

Cyriel Buysse liet in 1922 een houten windmolentje, type staakmolen met open voet, bouwen ter vervanging van de verdwenen grote staakmolen op de Molenberg of de Warande uit 1592 waar hij zeer aan gehecht was. Het molentje werd in 2004 gedemonteerd in afwachting van de restauratie.