Brouwerij De Keyser: gevels en daken

Dekenij Kanunnikenkapittel Sint-Hermes, brouwerij Dekeyser en beuk met aansluitende site

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voorgevel, westelijke zijgevel en de daken van de voormalige Brouwerij Dekeyser of De Keyser. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde site van de gevelrijen aan de Hospitaalstraat en Priesterstraat en de Hoge Mote en omgeving.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en industrieel-archeologische waarde van de voormalige brouwerij Dekeyser of De Keyser als volgt werd gemotiveerd: "als voorbeeld van toepassing van een aankleding in traditionalistische, neogotische stijl bij gevels van bedrijfs-, in casu brouwerijarchitectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000834, Site van de Hospitaalstraat en Priesterstraat, voormalig Kanunnikenhuis en Dekenij van het Kapittel van Sint-Hermes, voormalige brouwerij Dekeyser, beuk aan de 'Bruul', advies KCML (1992).

Waarden

De voorgevel, linkerzijgevel en bedaking van de voormalige Brouwerij Dekeyser zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Brouwerij De Keyser

Priestersstraat 13 (Ronse)
Voorbouw in eclectische decoratieve baksteenarchitectuur uit eind 19de-begin 20ste eeuw; achteraan, tegen het hoofdgebouw aanleunende voormalige koeltoren met laat 19de-eeuwse kern.