Beschermd cultuurhistorisch landschap

Graaf Jansdijk

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Graaf Jansdijk: fase 1 - deel landdijk

Beschrijving

De Graaf Jansdijk te Sint-Laureins en Sint-Jan-in-Eremo, is beschermd als landschap, met inbegrip van het gebied ten noorden en ten zuiden van deze dijk.

Waarden

”Graaf Jansdijk” (fase 1: Deel van de landdijk, genoemd Graaf Jansdijk, en het gebied ten noorden en ten zuiden van de dijk) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: De Graaf Jansdijk is in deze fase vermoedelijk terug te brengen tot de Ware dijk die volgens Gottschalck (1955) reeds in 1290 bestond. Op het einde van de 14de en/of begin van de 15de eeuw werd dit dijksegment opgehoogd of aangelegd. De dijk is nog als dusdanig in het landschap te herkennen.

wetenschappelijke waarde

• wetenschappelijke, in casu geomorfologische waarde: De dijk werd aangelegd op een pleistocene rug gevormd tijdens de würm-ijstijd. Ten zuiden van deze dijk bevinden zich stuifzandruggen die gevormd werden tijdens het tardiglaciaal, de laatste periode van de würm. Het microreliëf, dat het gevolg was van deze landschapsvorming, is nog duidelijk te herkennen binnen de afbakening van het rangschikkingsvoorstel.

• wetenschappelijke, in casu pedologische waarde: Ten noorden van de dijk bevinden zich gronden die op de pedologische grens liggen van Zandig Vlaanderen en de Polders. De visuele band tussen de (Graaf Jans-)dijk (die ten minste ontstaan is in de late middeleeuwen) en de Bentillekreek is behouden gebleven door het onbebouwde karakter van deze gronden. Op geen enkele plaats langsheen de Graaf Jansdijk tussen Zonne en Boekhoute is dit verband zo duidelijk aanwezig.

• wetenschappelijke, in casu botanische waarde: Binnen het onderzoeksgebied worden zeldzame tot zeer zeldzame plantensoorten (volgens De Langhe et al. (1985) in het Vlaamse District of volgens de Standaardlijst van Stieperaere & Franssen (1982) ten noorden van Samber en Maas) aangetroffen, zoals Corydalis claviculata (rankende helmbloem), Knautia arvensis (beemdkroon), Succisa pratensis (blauwe knoop), Senecio sylvaticus (boskruiskruid), Teucrium scorodonia (valse salie), Verbascum thapsus (koningskaars), Polypodium vulgare (eikvaren), Rubus idaeus (framboos), Saponaria officinalis (zeepkruid), Ornithopus perpusillus (vogelpootje), Jasione montana (zand blauwtje), Melandrium album (avondkoekoeksbloem). Daarnaast worden er soorten aangetroffen die wijzen op typische vegetaties. Er worden soorten aangetroffen van droge graslanden en zuureikenbossen. Tevens worden soorten aangetroffen die op de overgang van bos naar grasland voorkomen, het zijn de soorten van zomen en struwelen en heiden. Het zijn dezelfde soorten als hierboven vergezeld van minder zeldzame soorten die samen de vermelde typische vegetaties van het onderzoeksgebied uitmaken.

Graaf Jansdijk

Graafjansdijk (Sint-Laureins)
Ten westen van het gehucht Bentille loopt ten zuiden van het Leopoldkanaal de weg Graafjansdijk. De asfaltweg gaat uiteindelijk over in een onverharde weg die de voet van de historische dijk volgt en uitkijkt op de uitgestrekte akkers van de Bentillepolder.

Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman (Sint-Laureins)
De ankerplaats is een open poldergebied opgebouwd uit pleistoceen dekzand afgedekt door een marien kleipakket. Op de zandruggen die het vlakke polderlandschap doorbreken liggen de dorpen ingeplant evenals de Graaf Jansdijk uit de 14de eeuw. De kreekrestanten met rietkragen, bomenrijen of graslanden zijn relicten van vroegere overstromingen. De polders werden ingedijkt in de 17de eeuw en worden gekenmerkt door een systematische ontginning in grote en regelmatige kavels.