Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kunstenaarswoning E. Gevaert met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woning van de familie Gevaert en omgeving

Beschrijving

De kunstenaarswoning E. Gevaert is met omgeving beschermd als dorpsgezicht. Op 3 maart 1999 vernietigde een arrest van de Raad van State deze bescherming gedeeltelijk. Sindsdien is perceel 77W niet langer mee opgenomen in het dorpsgezicht.

Waarden

Het huis der familie Gevaert is met omgeving beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kunstenaarswoning E. Gevaert en hoeve

Kapitteldreef 45-47, 51, 45A (Sint-Martens-Latem)
Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Edgard Gevaert, heden met museum Edgard Gevaert en Georges Minne. Uitgestrekt domein en bos door Gevaert aangekocht in 1922 met als enige bebouwing het nog bestaande hoevetje nummer 51 met mogelijk 18de-eeuws kern. Achterin gelegen gebouwencomplex van 1923 naar ontwerp van Gevaert zelf en opgetrokken in regionalistische stijl. Voormalig atelier van Gevaert in de de tuin met hoge vensters, van 1933.