Huis Joly met tuin

Woning Joly met voor- en achterhuis, garage en tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Huis Joly aan de Grote Markt van Ronse, meer bepaald het voor- en achterhuis, garage en de tuin.

Waarden

Huis Joly, voor- en achterhuis, garage en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De artistieke kwaliteiten van het Huis Joly komen vooral tot uiting in de rijkelijke arduinen geveldecoratie en in het interieur. De fijne detaillering en afwerking van de ornamenten in de gang, het trappenhuis en de verschillende kamers, ook op de bovenverdieping, onder meer de neorenaissanceornamenten en vergulde puttifiguurtjes, overweldigende rozetten en lijsten in stucwerk, de marmeren schouwen, beschilderde deuren en supraporta's met jachttaferelen getuigen van een kwalitatieve en artistieke waarde.

historische waarde

Het Huis Joly is een uniek architecturaal ensemble met tuin gerealiseerd door Edouard Joly in 1867 met een neoclassicistisch woonhuis en een qua materiaalkeuze en stijl sterk contrasterend historiserend achterhuis met privémuseum, verbonden door een behouden midden 19de-eeuwse dwarsvleugel.
Het woonhuis aan de Grote Markt is een mooi voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis uit de jaren 1860 met rijkelijk gedecoreerde voorgevel met contrasterende arduinen en gepleisterde partijen, gemarkeerd deurrisaliet met balusterbalkon, kenmerkende bossage, omlijste vensters met saterkoppen en een uitgewerkt hoofdgestel onder een mansardedak. Ook het interieur met rijkelijke stucdecoratie is karakteristiek voor de periode. Het gelijktijdig opgetrokken achterhuis is een vrij zeldzaam voorbeeld van burgerlijke privé-architectuur in een historiserende baksteenstijl met een opmerkelijk neogotisch torentje met houten spiltrap en belvedère.
De goed bewaarde authentieke tuinaanleg met door bomen beschaduwde kunstmatige grot en vijver met rotsformaties en fontein zijn de zeldzame rest van de romantisch-pittoreske tuinen gecreëerd door Edouard Joly en waarvan zijn Bois Joly het mooiste voorbeeld was.

sociaal-culturele waarde

Als woonhuis en privémuseum van Edouard Joly, één van Ronses 'bekende figuren' uit de 19de eeuw die aan de basis ligt van de lokale archeologie en streekgeschiedenis en door zijn talrijke opgravingen in de streek van de Vlaamse Ardennen een unieke collectie prehistorische, Gallo-Romeinse en Merovingische verzamelde die destijds in deze woning tentoongesteld werden.

Huis Joly

Grote Markt 28-29 (Ronse)
Imposant herenhuis in neoclassicistische stijl, in kern twee, vermoedelijk begin-19de-eeuwse woningen met aanbouwsels, in 1867 verbouwd tot de huidige woning door Eduard Joly, kunstverzamelaar, archeoloog en advocaat.