Zomerlinde

Zomerlinde

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de zomerlinde die zich op een kruispunt van veldwegen bevindt en de grens tussen de deelgemeenten Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw markeert.

Waarden

De zomerlinde (Tilia platyphyllos), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 28 meter rond de boom, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de zomerlinde (Tilia platyphyllos) staat op het hoekpunt van meerdere kadastrale percelen (hoekboom), op het kruispunt van meerdere wegen en markeert de administratieve grens tussen Sint-Pieters-Leeuw en Vlezenbeek. Zoals eerder gemeld werd de zomerlinde aangeplant op de open kouter, gelegen tussen de dorpskom van Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw. Hij speelt een belangrijke rol in het populaire televisiefeuilleton 'Witse'. Het is de plek waar de rechercheur zich terugtrekt om inspiratie op te doen om de 'perfecte misdaad' op te lossen. De linde kreeg dan ook de naam van 'Witseboom'. Hij vertoont het typisch habitus van de soort.

de boom vormt een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving.

Zomerlinde als hoekboom

Puttenberg (Sint-Pieters-Leeuw)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) werd aangeplant op de open kouter tussen de dorpskernen van Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw op de kruising van meerdere veldwegen (Puttenberg en het verlengde van de Klein-Nederstraat) en markeert de administratieve grens tussen Sint-Pieters-Leeuw en Vlezenbeek.