Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus: gasthuis

Norbertijnerabdij: gastenhuis met inkomhekken en inkompijlers, trompetboom en tuin

Beschrijving

Het voormalig gasthuis van de abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus , gelegen langs de Abdijstraat te Ninove, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig gastenhuis van de Norbertijnenabdij is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als overblijfsel van de tijdens de Franse bezetting opgeheven en erna grotendeels gesloopte abdij, gebouwd in 1780-1783, waarschijnlijk naar ontwerp van L.B. Dewez en kenmerkend voor diens voorkeur voor een sterk vereenvoudigde classicistische vormentaal.

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat (Ninove)
Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen. Van de voormalige abdijsite resteren nog, behalve de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de ingangspoort, de priorij, een éénlaagse woning van vier traveeën onder een hoog schilddak uit de eerste helft van de 18de eeuw, een veldpoort, een barok poortgebouw uit de 17de eeuw die toegang gaf tot het voormalige neerhof en tot slot de watermolen op de Molenbeek van 1645.