Parochiekerk Sint-Pieter: kerkhof en kerkplein met afsluiting

Kerkhof met muur, kerkplein met afsluiting, gebouwen en omgeving

Beschrijving

Het kerkhof met omheiningsmuur en het kerkplein met afsluiting bij de parochiekerk Sint-Pieter langs de Halsesteenweg te Meerbeke zijn beschermd als monument. De als monument beschermde parochiekerk maakt geen deel uit van deze bescherming. Het als monument beschermde oorlogsmonument is wel opgenomen in de bescherming. Het kerkplein en kerkhof werden eerder als landschap beschermd. De onmiddellijke omgeving van de kerk, het kerkhof en kerkplein vormt de als dorpsgezicht beschermde dorpskern.

Waarden

Het kerkhof met muur, kerkplein met afsluiting bij de Sint-Pieterskerk is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

bij de als monument beschermde Sint-Pieterskerk horend kerkhof met belangrijke grafmonumenten en een bakstenen muur, het geheel voorafgegaan door een met lindebomen, platanen en berken aangeplant kerkplein dat afgesloten is met een bakstenen muur en met kalkstenen platen bedekte pijlers, met twee 18de-eeuwse kalkstenen hekpijlers die bekroond zijn door siervazen met granaatappel en met een 19de-eeuws gietijzeren toegangshek.

Oorlogsmonument van Meerbeke

Halsesteenweg (Ninove)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Meerbeke. Sterk beeldbepalend en monumentaal oorlogsgedenkteken, staande in een ruim grasplein met aan weerszijden van de stenen balustrade een monumentale taxus. Groots monumentaal complex uit natuursteen bestaande uit een beeldengroep met centraal een dood opgebaarde soldaat.

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.