Café The Tower

Cafés met interieur en 20ste-eeuwse wandtegels

De bescherming als monument omvat Café The Tower aan de Kleine Markt.

Café The Tower is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het gebouw is een zeldzaam wordend zeer representatief voorbeeld van een café met volledige gaaf voorgevelparement van hoge kwaliteit toe te wijzen aan één van de grootste Belgische producenten van bouwkeramiek "Helman" van Brussel door de verwerking van zeldzaam gemouleerd bouwaardewerk voorzien van een zeer karakteristieke en weinig voorkomende metaalglans- of lusterglazuren die in ons land enkel door de firma Helman aangeboden werden vanaf de laatste jaren voor de Eerste Wereldoorlog, hier als omkadering van de ramen en de deur. Ook de florale tegelpanelen zijn van de firma Helman van Brussel, één der belangrijkste fabrieken van bouwkeramiek van het begin van de 20ste eeuw.

historische waarde

Het gebouw is een materiële getuige van een eind 19de-eeuwse café met nog beraapte zijgevel en een opvallend en kwaliteitsvol voorgevelparement van bouwkeramiek uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

sociaal-culturele waarde

Het hoekpand op de Kleine Markt, het pleintje voor de Sint-Hermeskerk, heeft als café een belangrijke sociaal-culturele waarde als voortzetting van de traditie van de talrijke pelgrimsherbergen die hier sinds de middeleeuwen aanwezig waren.

Café Onder de toren

Kleine Markt 9 (Ronse)
Café Onder de Toren of The Tower is ingeplant aan de Kleine Markt tegenover de Sint-Hermeskerk. Het voorgevelparement is van de hand van keramiekfabriek Helman.