Kasteeldomein van Laarne: kasteel

Kasteel van Laarne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het kasteel van Laarne. In 1962 werd deze bescherming bij koninklijk besluit uitgebreid tot enkele aanpalende gebouwen, namelijk drie huizen en verschillende omheiningsmuren. De volledige kasteelsite, met inbegrip van de Achterdreef, Paardreef en Kasteeldreef met kasseibestrating werd beschermd in 1997 bij ministerieel besluit.

Het kasteel van Laarne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Muurschilderingen in de slotkapel

Eekhoekstraat 5 (Laarne)
De muren en gewelven werden midden 14de eeuw - derde kwart 14de eeuw integraal beschilderd met heiligenvoorstellingen. Op de onderste zone van de muren is rondom een textielschildering aangebracht.

Kasteeldomein van Laarne

Eekhoekstraat 1-7 (Laarne)
De kasteelsite omvat het eigenlijke kasteel en zijn binnenhof met meidoorn en schandpaal; de binnen- en buitengrachten, bruggen en bruggenhoofden; de erekoer met ommuring en zijn portieken en de inkompoort, vier linden; de vier paviljoenen met hun annexen; de boomgaard, de tuin met kelder, de Kasteeldreef, Achterdreef en Paardreef.