Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Laarne

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de voormalige hoeve met onmiddellijke omgeving. De boerenwoning van de hoeve is eveneens beschermd als monument.

De voormalige is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : als typische omgeving van een belangrijk 18de-eeuws boerenhuis behorende tot een hoeve van het type met losse bestanddelen op het voorerf waarvan de bijbehorende bedrijfsgebouwen van jongere datum dan het boerenhuis zijn en met bewaarde boomgaard.

Schriekstraat 70 (Laarne)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen op beboomd erf met bijhorende vroegere moestuin en grote achterliggende boomgaard. Boerenhuis beschermd als monument en omgeving als dorpsgezicht. Uitzonderlijk groot en lang rechthoekig boerenhuis van acht traveeën onder hoog zadeldak, in deuromlijsting gedateerd 1732.