Berlindekapel

Geografisch pakket Laarne

De bescherming omvat de Berlindekapel.

De Berlindekapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een aan Onze-Lieve-Vrouw toegewijde landelijke wegkapel opgericht in 1670 en vergroot in 1774, tijd waaruit de voorgevel met klokvormige geveltop en spiegelboogvormige portiek dateert evenals de met stucwerk gedecoreerde overwelving en het houten doksaal.

artistieke waarde

als mooi voorbeeld voor de bouwkunst van een landelijke wegkapel in oorsprong van 1670 met een fraaie voorgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw begrensd door pilasters, eindigend op een klokvormige geveltop en met typische spiegelboogvormige portiek; bovendien inwendig verrijkt met stucwerk tegen de overwelving, met houtwerk gesculpteerd in rococostijl en kenmerkend religieus meubilair.

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : als oude getuige van Mariaverering, in casu een landelijke kapel met toebehoren, ingeplant op een viersprong, waar de traditie om op bepaalde tijdstippen van het jaar een Heilige Mis te lezen sinds de 17de eeuw stand bleef houden.

Berlindekapel

Kapellestraat (Laarne)
Aanvankelijk kleinere kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgericht tussen 1670 en 1688. De Berlindekapel werd in 1774 vergroot met twee traveeën in zuidelijke richting en een klokkentorentje dat later gedeeltelijk afgebroken werd.