Salvator en De Keyser

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 14-03-2019  ID: 14618

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Voormalig hotel zogenaamd "Salvator" (nummer 3) opgericht in 1515 door de latere burgemeester Filips de Buekelere, en in 1626 door de koopman Hendrik Moens uitgebreid met het aanpalende huis zogenaamd "de Keyser" (nummer 5). Grondig verbouwd met een neoclassicistisch gevelfront in 1828, in opdracht van Jacques De Gruytters.

architecturale waarde

Salvator

Ambtmanstraat 3-5 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis, een samenstel van de huizen “Salvator” en “den Keyser”, waarvan de oorsprong opklimt tot het eerste kwart van de 16de eeuw, en dat in de loop van de 17de, de 18de en de 19de eeuw tot de huidige vorm werd uitgebouwd. Het complex met een gevelfront in laatclassicistische stijl, omvat een binnenplaats en een tuinpaviljoen in barokstijl, en interieurs in rococostijl.