Landhuis Predikherenhof: gevels en daken

Kastelensites

De gevels en bedaking van het Predikherenhof zijn beschermd als monument.

Waarden

De gevels en bedaking van het Predikherenhof zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als kasteeltje gebouwd in 1909 op de plaats van een vroegere hoeve en speelhof, naar plannen van de Gentse architect Valentin Vaerwyck in een opmerkelijke neorococostijl, geïnspireerd op de rococogevel van de Hoofdwacht op de Gentse Kouter;
als vrij uitzonderlijke en vroege realisatie in het veelzijdige en omvangrijk oeuvre van Vaerwyck.

Landhuis Predikherenhof met park

Heistraat 16-18 (Gent)
Vanouds bekend buitengoed, in zijn huidige vorm gebouwd als buitenverblijf van de familie Van Pottelberghe de la Poterie. Omgevend park in landschappelijke stijl en nog gedeeltelijk omwald kasteeltje in neorococostijl naar ontwerp van architect V. Vaerwyck en daterend van 1909. Ten westen, voormalige koetshuizen en dienstgebouwen.