Kasteeldomein Puttenhove: kasteel

Kastelensites

Het kasteel van het kasteeldomein Puttenhove is beschermd als monument.

Het kasteel Puttenhove is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als kasteel, in 1840 verbouwd naar plannen van de bekende Gentse architect Louis Minard in Louis-Philippestijl en typisch voor zijn neoclassicistisch oeuvre.

artistieke waarde

van het interieur met hergebruik van authentieke 17de-eeuwse elementen zoals het kunstkabinet in Vlaamse barokstijI met goudleerbehangsel uit het begin van de 18de eeuw.

historische waarde

als classicistisch kasteel gebouwd op de vermoedelijk laatmiddeleeuwse ‘site met walgracht’ en plaats van een vroeger waterkasteel waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw.

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30 (Gent)
Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwest-zuidoost-as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laatclassicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti. Voorgevel van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder snijdende schilddaken met vier achthoekige noktorentjes. Ten zuiden, voormalig neerhof en stallen vermoedelijk samen met de wederopbouw van het kasteel omgevormd tot portierswoningen en koetshuizen, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Park in landschappelijke stijl met toegangsdreef.