Brouwershuis De Visscher en brouwerij De Hoprank

Geografisch pakket Laarne en Lokeren

Beschrijving

De bescherming omvat het voormalig brouwershuis De Visscher, de bedrijfsgebouwen van voormalige brouwerij De Hoprank en de gekasseide binnenplaats, tuinhekken, siertuin met waardevol bomenbestand, moestuin en boomgaard.

Waarden

Op basis van het systematisch geïnventariseerd bouwkundig patrimonium van de gemeente Laarne kon het onroerend erfgoed worden geselecteerd dat voor de cultuurhistorische en architecturale evolutie zijn betekenisvol karakter binnen de ruimere regio Oost-Vlaanderen het best heeft geconserveerd. In de objecten en ensembles zijn duidelijk aantoonbare intrinsieke kwaliteiten aanwezig van historische, artistieke, volkskundige, wetenschappelijke, industrieel-archeologische en/of sociaal-culturele waarde. Hun waardevol karakter van algemeen belang ligt tevens vervat in hun ouderdom, representativiteit, authenticiteit, zeldzaamheid of gaafheid. De beschermingswaardige objecten vertegenwoordigen een diversiteit aan gebouwentypes die veelal met hun bijhorende cultuurlandschappelijke omgevingscomponenten een historische entiteit vormen die het dorpsbeeld karakteriseren. Als onroerend erfgoed behielden zij een eigenheid die typerend is voor een landelijk gebied.

Voormalig brouwershuis De Visscher, en de bedrijfsgebouwen van voormalige brouwerij De Hoprank met gekasseide binnenplaats, tuinhekken, siertuin met waardevol bomenbestand, moestuin en boomgaard is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde: Het voormalig brouwershuis De Visscher van 1874, met behouden kern van een ouder huis, getuigt als aanzienlijk herenhuis met verfijnde architecturale allure expliciet van de welstand van de brouwer en van zijn status als vooraanstaand burger in de vroegere dorpsgemeenschap. Het horizontaliserend lijstwerk en de rijke stucornamentiek van de intacte bepleisterde neoclassicistische voorgevel dragen in sterke mate bij tot het stijlvol karakter van dit opvallend breed huis met symmetrische aanleg. De typerende zwarte gevelberaping met contrasterende gewitte bepleisterde banden zijn karakteristiek als afwerking van zij- en achtergevel. Planindeling en artistieke elementen van de interieurdecoratie van het brouwershuis zijn illustratief voor de wooncultuur van prominente dorpsburgers uit de tweede helft van de 19de eeuw. Inkomhal en trapgang vormen door hun picturale decoratie een merkwaardig ensemble: de muurschilderingen daterend van 1912 omvatten naast panoramische landschapstaferelen florale ornamentiek en vogels op de supraporta's. In het groot salon vormt de schildering op doek tegen het plafond met brouwersattributen een hoofdelement van de neoclassicistische interieurdecoratie. Andere oorspronkelijke elementen zoals marmeren schouwmantels en fraaie meerkleurige tegelvloeren zijn ook in de overige benedenkamers bewaard gebleven. Nieuwe waardevolle versieringselementen toegevoegd in het begin van de 20ste eeuw, met name de wandbetegeling van keuken en achterkeuken met tegeltableau, bijpassende plint- en boordstenen, hebben de aankleding verrijkt.
De bedrijfsgebouwen van de brouwerij De Hoprank van 1870 gaan deels terug op de aanvankelijke olieslagerij van 1853-54. Het bakstenen complex omvat naast het brouwerijgebouw een vroegere paardenmolen, stallen, koetshuis en een schuur met washuis, voornamelijk daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw; zij omsluiten deels de grote gekasseide binnenplaats achter het brouwershuis. Naar aanleg, functieverdeling en typologisch betreft het kenmerkende bedrijfsarchitectuur van een landelijke 19de-eeuwse brouwerij met vroegere mouterij aansluitend bij het woonhuis. Industrieel-archeologisch en historisch is het een materiële getuige van de evolutie van een zuiver ambachtelijke nijverheid naar een semi-industrieel bedrijf.
De achter aansluitende tuin is zeldzaam goed geconserveerd en behield de voor de 19de eeuw gebruikelijke typologische en functionele opsplitsing in een lusttuin of siertuin met fraai hekwerk als afscheiding van de binnenplaats; bermen en aanplantingen geven de begrenzing aan van de dieper gelegen nutstuin, opgedeeld in boomgaard en moestuin. De siertuin is in landschappelijke stijl aangelegd met als voornaamste karakteristieken: een fraaie dieper liggende vijver, reliëfverschillen en een aantal dendrologisch opmerkelijke en waardevolle solitaire bomen zoals een magnolia, Kaukasische vleugelnoot, treures, Thuja naast bomengroepen die ook bepalend zijn voor het tuinconcept.
Gelegen in de onmiddellijke omgeving en het gezichtsveld van de voornaamste historische gebouwen aan de oude dorpsplaats (kerk, gemeentehuis, pastorie) neemt dit monumentaal en beeldbepalend complex met zijn prestigieus voorkomen er een opvallende plaats in.

Brouwerij De Hoprank

Dorpsstraat 19 (Laarne)
Voornaam burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bedrijfs- en dienstgebouwen, naar aanleg, functieverdeling en typologisch kenmerkend voor de bedrijfsarchitectuur van een landelijke 19de-eeuwse brouwerij; zij omsluiten met een semi-gesloten opstelling de ruime rechthoekige binnenplaats achter het brouwershuis.