Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpsplein Eksaarde

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kruiskapel met omgeving, ommegangskappelletjes en driehoekig dorpsplein

Beschrijving

Het dorpsplein van Eksaarde rond de parochiekerk is beschermd als dorpsgezicht. De reeds in 1944 als monument beschermde parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart en een pijlerkapel die deel uitmaakt van de kruisweg bij de Kruiskapel behoren tot het beschermde dorpsgezicht. De gevels op de grens van de afbakening maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

Het met gras begroeide driehoekige dorpsplein is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

als een typische dries rondom de parochiekerk.

Dorpsplein Eksaarde

Eksaarde-dorp (Lokeren)
Het plein rond de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart te Eksaarde vormt een typisch voorbeeld van een dries.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Georiƫnteerde kerk in het centrum van het dorp, op een driehoekig met gras begroeid plein met enkele bomen. Aan de zuidzijde een monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De kerk stamt uit het einde van de 13de of het begin van de 14de eeuw, maar werd meermaals gewijzigd en uitgebreid.

Andere relaties

Is gerelateerd aan