Bedevaartskapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost met omgeving

De bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande is beschermd als monument.

Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, volkskundige waarde, wetenschappelijke waarde

Als bedevaartkapel gesticht in de 16de eeuw en wederopgebouwd in 1863 in neobarokstijl;
als voorbeeld van een voor 1583 bestaand oratorium dat in de 16de eeuw en 17de eeuw uitgebouwd werd tot een bedevaartkapel, die in 1863 nogmaals werd vergroot en 1871 erkend werd als hulpkerk;
als voorbeeld van nog bestaande grote volksdevotie ontstaan uit een legende die vermoedelijk teruggaat tot het begin van de 17de eeuw.

in casu documentaire waarde

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande

Winkelwarande (Gent)
Bedevaartkapel, omringd door linden en volgens overlevering gesticht in de 16de eeuw ingevolge een belofte door een Spaans officier. Vergroot heropgebouwd in 1863 in neobarokstijl en volgens kadastergegevens vergroot in 1887. Eenbeukige kapel van drie traveeën onder zadeldak en driezijdige koorsluiting met houten dakruiter.