Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Huis De Kat en de Hond en burgerhuis met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woning De Kat en De Hond

Beschrijving

Het huis De Kat en de Hond en het naastliggende burgerhuis met hun tuin zijn beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De huizen Leopold II-laan 24 en 25 zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als resterend ensemble van twee burgerhuizen, beiden gebouwd in 1903 en representatief voor de toen gangbare stijlen.

in casu documentaire waarde:

Koning Leopold II-laan 25 (Gent)
Burgerhuis met drie hoge bouwlagen en twee ongelijke travee onder zadeldak, daterend van 1903. Kleurige bakstenen voorgevel op hoge breukstenen plint, met een gemarkeerd rechter zijrisaliet met neorenaissancegetinte puntgevel.

Huis De Kat en de Hond

Koning Leopold II-laan 24 (Gent)
In het straatbeeld opvallend bakstenen rijhuis volgens bouwaanvraag van 1903 gebouwd als eigen woning door ingenieur architect Louis Cloquet. Asymmetrisch opgebouwd huis met links, op de rooilijn gelegen, vrij smalle, hoog oplopende neogotisch getinte bakstenen puntgevel.