Vynckiersite met schoorstenen en stoomketels

Gebouwencomplex Vynckier en Vyncolit

Beschrijving

De Vynckiersite, met het gebouwencomplex ‘Vynckier’ en ‘Vyncolit’, bestaande uit de voormalige textielfabrieken ‘Parmentier, Van Hoegaerden & Cie’, N.V. Usines Cotonnières Gand-Zele-Tubize’ of zogenaamd ‘grasfabriek’ en ‘Pipyn’, met inbegrip van de schoorstenen en de Lancashire-stoomketels uit 1911, is beschermd als monument.

Waarden

Het gebouwencomplex ‘Vynckier’ en ‘Vyncolit’, bestaande uit de voormalige textielfabrieken ‘Parmentier, Van Hoegaerden & Cie’, N.V. Usines Cotonnières Gand-Zele-Tubize’ of zogenaamd ‘grasfabriek’ en ‘Pipyn’, met inbegrip van de schoorstenen en de Lancashire-stoomketels uit 1911, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als geheel bestaande uit 3 fabrieken respectievelijk uit 1860, 1910 en 1928 waarvan één met stoomketels uit 1911; gelegen in een karakteristieke Gentse industriële ontwikkelingszone uit de tweede helft van de 19de eeuw; door zijn volumes en profielen bepalend voor het lokale urbane weefsel en de ‘skyline’ van Gent; omvattende één van de oudste fabrieksgebouwen buiten de stadsomwalling; illustratief voor de ontwikkelingen op het vlak van de bedrijfsarchitectuur - in casu de architectuur van textielbedrijven onder andere op het vlak van gevelopbouw, inwendige structuur, grondplan, ruimtelijke verhoudingen, materiaalgebruik en voorzieningen; illustratief voor het groeiende belang van de waterwegen ten aanzien van de werking van grote bedrijven vanaf de 19de eeuw, illustratief door de aanwezigheid van andere gebieden en objecten met industrieel-archeologische waarde in de onmiddellijke omgeving.

Vynckiersite

Nieuwevaart 51-53 (Gent)
Site van Vynckier, bedrijf van elektrisch schakelmaterieel, dat hier gevestigd is sinds 1937. Omvangrijk bedrijventerrein, dat voornamelijk de gebouwen van drie vroegere textielfabrieken groepeert: Parmentier, Van Hoegaerden & Cie, opgevolgd door Indiennerie, Teinturerie Gantoise en tenslotte de spinnerij Pipyn.