Beschermde archeologische site

Pastoor-Huveneersheuvel

Beschermde archeologische site van tot heden

Beschrijving

Het omgracht woonareaal met tweede voorhof van de site met walgracht en de naastliggende kerkheuvel gekend als Pastoor-Huveneersheuvel is beschermd als archeologische site.

Waarden

Het omgracht woonareaal met tweede voorhof van de site met walgracht en de naastliggende kerkheuvel gekend als Pastoor-Huveneersheuvel is beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

De Pastoor-Huveneersheuvel is gesitueerd op een donk in de alluviale vallei van de Schelde. Dergelijke donken boden een droge en veilige vestiging voor de mens in het verleden. De bewoningsgeschiedenis van de Pastoor-Huveneersheuvel gaat ·mogelijk terug tot de Romeinse en zelfs voor Romeinse periode. Historische, cartografische en archeologische bronnen getuigen van goed bewaarde resten vanaf de volle tot late middeleeuwen. Uit deze perioden stammen een mogelijke motte gevolgd door een site met walgracht van het complexe type, het Nethof als wooneiland, geflankeerd door een kerkheuvel met kerkhof ten oosten en een tweede voorhof met mogelijke nederzettingscontexten ten zuiden. Het nog aanwezige archeologisch bodemarchief is de enige overgebleven bron van informatie om de evolutie van vol middeleeuwse mottestructuren naar complexe sites met walgracht in de late middeleeuwen en de betekenis, de oprichting en de organisatie van deze laatste te kunnen begrijpen. De Pastoor-Huveneersheuvel in Bornem (Hingene) heeft dan ook een belangrijke archeologische waarde.

Nattenhaasdonk, Pastoor Huveneersstraat (Bornem)
De Pastoor-Huveneersheuvel is gelegen aan de rechter Scheldeoever, ten oosten van de dorpskern van Hingene, deelgemeente van Bornem, in regio gekend onder de naam Klein-Brabant. De historische én archeologische bronnen tonen onmiskenbaar bewoning aan vanaf de 11de eeuw. Deze bewoning is in verband te brengen met een regionale elite, namelijk de ridders van Haasdonck.