Architectenwoning Jos Van Driessche

Waarden

De architectenwoning van Jos Van Driessche met appartement, studio, tuin en tuinmuur met tuinberging is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

architecturale waarde

Jos Van Driessche studeerde af aan het Gentse Sint-Lucasinstituut in 1954. De moderne architectuur bevond zich in deze periode in een identiteitscrisis. Het functionalistische modernisme bood geen antwoord meer op alle vragen en werd door veel architecten als beperkend of zelfs remmend ervaren, ook door Jos Van Driessche.
Van Driessche's zoektocht naar een persoonlijke architecturale vormentaal begon tijdens Zijn studie en stage bij Hermann Mattern in Kassel, die een optimale relatie tussen mens en leefmilieu, tussen architectuur en landschap nastreefde.
Reizen die hij als jong architect ondernam naar Finland en Denemarken brachten Van Driessche in contact met de moderne Scandinavische architectuur. Het Scandinavische modernisme, dat gekenmerkt wordt door de integratie van architectuur in het landschap, een voorkeur voor het gebruik van warme en natuurlijke materialen en aandacht voor ergonomie en menselijke schaal van Alvar Aalto, Arne Jacobsen en Jorn Utzon sloot perfect aan bij zijn interessesfeer en werd gekoppeld aan zijn persoonlijke belangstelling voor het werk van Frank Lloyd Wright, wiens principes van organische architectuur onbewust tot uiting komen in het werk van Van Driessche.
Al deze invloeden verwerkt de architect tot een markante, individuele stijl, zoals te zien in vroege werken als de woningen Dierckx-Schrijvers, Anerel, Moerman en Flerackers. In 1964 begon Jos Van Driessche les te geven aan de Gentse Sint-Lucasschool. Met Zijn team van jonge medewerkers of in samenwerking met andere architecten en kunstenaars als Jean Van den Bogaerde en Vic Temmerman richtte hij zich in het begin van zijn carrière op (internationale) wedstrijdontwerpen. Tal van bekroningen en eervolle vermeldingen volgden, wat zijn status als invloedrijk figuur binnen het architectenlandschap bevestigt.
Zijn eigen woning, in 1974 gebouwd in Sint-Denijs-Westrem, betekent een keerpunt in zijn oeuvre en is een referentie voor de werken die erop volgen. Het exterieur met zijn bijzondere materialiteit, in harmonie met en innig verweven met de tuin en de bijzondere ruimtewerking in het interieur getuigen van een architecturale maturiteit, een beheerst werken met harmonieuze verhoudingen en een doorleefd toepassen van de architecturale principes uit de voorgaande fase van zijn werk. De opmerkelijke volumewerking in het exterieur en het creëren van een vloeiende binnenruimte met bijzondere doorzichten in het interieur maken van het pand een ware architecturale sculptuur, die proefondervindelijk van zolder tot kelder en van interieur tot exterieur tot in het detail werd uitgedacht op maat van de bewoners. Vertrekkend van de kwallte1ten van het bouwterrein realiseerde Jos Van Driessche een geborgen droomwereld, een meesterwerk uitgevoerd volgens de principes van de organische architectuur, uniek in Vlaanderen en gaaf bewaard tot ons gekomen.

Pieter Pauwel Rubenslaan 18, 18A (Gent)
De architectenwoning van Jos Van Driessche uit 1974 heeft een hoge architecturale waarde. Het exterieur met zijn bijzondere materialiteit, in harmonie met en innig verweven met de tuin en de bijzondere ruimtewerking in het interieur getuigen van een architecturale maturiteit, een beheerst werken met harmonieuze verhoudingen en een doorleefd toepassen van de architecturale principes uit de voorgaande fase van zijn werk.