Station Oostakker

Station van Oostakker

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het station van Oostakker met het stationsgebouw, de woning van de stationschef, het sanitair gebouw, de overwelfde tunnel onder de sporen met trappen naar beide perrons en de perronluifels.

Waarden

Het voormalige station van Oostakker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als station met groot sanitair bijgebouw, tunnel en trappen naar de perrons, opgericht in 1911 in functie van het toenmalige massale reizigersverkeer van bedevaartgangers naar het nabije befaamde bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker, en aldus een onderdeel vormend van de vroegere bijbehorende infrastructuur van dit belangrijk Vlaams bedevaartsoord.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als authentiek en kenmerkend exemplaar van een architecturaal zeer verzorgd en opvallend station van 1911 naar ontwerp van de Gentse architect Eduard Rigelle in typische bakstenen spoorwegarchitectuur van die periode met vermenging van elementen in art nouveaustijl in gevels die sterk geritmeerd zijn door lisenen, en waarvan het interieur oorspronkelijke decoratieve tegelvloeren bewaart.

industrieel-archeologische waarde

als getuige uit de ontwikkeling van de spoorweggeschiedenis en als goed bewaard en representatief voorbeeld van een vrij groot landelijk stationsgebouw uit het begin van de 20ste eeuw dat conceptueel en stilistisch typerend is voor de spoorwegarchitectuur van die periode en vergezeld is van een bijbehorend sanitair gebouwen van een gelijktijdig aangelegde overwelfde tunnel met trappen naar beide perrons op de verhoogde spoorwegberm, voorzien van een overdekking met perronluifel in typische ijzerskeletbouw.

Station Oostakker

Lourdesstraat 6, 6A (Gent)
Het station van Oostakker naar ontwerp van architect Eduard Rigelle, werd gebouwd in 1911 om de vele bedevaarders naar Oostakker-Lourdes te brengen. Conceptueel en stilistisch behoort het tot de kenmerkende spoorwegarchitectuur van het begin van de 20ste eeuw doch met invloed van de art-nouveaustijl. Hoofdgebouw van acht traveeën en één bouwlaag waarvan de drie linker traveeën een uitspringend blok vormen met toegang naar de lokettenzaal met rechts daarvan een lange zaal. Links van de lokettenzaal sluit de woning van de stationschef aan.