Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Van Acker

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Domein Van Acker: kasteel, park, huisjes aan kerkham en omheiningsmuur

Beschrijving

Het domein Van Acker langs de Dendermondsesteenweg te Destelbergen is beschermd als dorpsgezicht. Deze bescherming omvat het kasteel, het park, de huisjes aan de Kerkham en de omheiningsmuur .

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:

architectuurhistorische waarde van het kasteel: als voorbeeld van neoclassicistisch geïnspireerde eclectische architectuur uit de laatste jaren van het eerste kwart van de 20ste eeuw met vrij imposant volume.

esthetische waarde van de huisjes aan de Kerkham: omwille van hun gabariet, hun details, waaronder blauw en rood geschilderde ramen en blinden en omwille van hun belang als perspectiefsluiter vanuit de Kerkstraat.

esthetische en landschappelijke waarde van het park: met waardevolle bomen, waterpartij en serres.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000652, Domein Van Acker (H. Van den Bossche, 1981).

Waarden

Het domein Van Acker, bestaande uit het kasteel, het park en huisjes aan de Kerkham, alsmede de omheiningsmuur, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Dendermondesteenweg 430 (Destelbergen)
Kasteel Van Acker met bijbehorend openbaar park van 5 hectare tegenover de westgevel van de parochiekerk. Kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl met monumentale allure, gebouwd in 1913, naar verluidt naar ontwerp van architect Jozef De Bosscher.

Kerkham 2-4 (Destelbergen)
Tegen de omheiningsmuur van Kasteel Van Acker aangebouwde dorpswoning uit midden 19de eeuw; anderhalve bouwlaag met zadeldak. Gewitte bakstenen zijpuntgevel met drie getoogde vensters voorzien van luiken en een gepikte, gecementeerde plint.