Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Geografisch pakket Buggenhout

Beschrijving

De pastorie met inbegrip van de poort, het koetshuis en de deels ommuurde en omhaagde tuin, gelegen langs de Pastorijstraat te Buggenhout, is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie met inbegrip van de poort, het koetshuis en de deels ommuurde en omhaagde pastorietuin is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De site van de pastorie met in 1776 vernieuwd "pastoreel huis" is een zeer representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een historische site, die minstens teruggaat tot de 16de eeuw en waarvan het huidige gebouw de laatste ontwikkelingsfase vormt.
Het gebouw is zowel typologisch als conceptueel en stilistisch zeer illustratief voor een pastorie in Lodewijk XVI-stijl uit het laatste kwart van de 18de eeuw met kenmerkende dubbelhuisopstand en centraal driehoekig fronton in voor- en achtergevel. Architectuurhistorisch is het gebouw, een initiatief van pastoor De Leener naar ontwerp van bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode, zeer waardevol onder meer door de talrijke, uitzonderlijk bewaarde archiefdocumenten en rekeningen waardoor zijn bouwgeschiedenis tot in de details gekend is en door de authenticiteit van het gebouw zelf.
De artistieke waarde van het gebouw blijkt vooral uit het zeer kwaliteitsvol en gaaf bewaarde interieur met nog overwelfde kelders, origineel 18de-eeuws binnenschrijnwerk, verfijnd stucwerk vooral in de gang en het trappenhuis met beeldnissen en in de salons achteraan, de Lodewijk XVI-trap met vermoedelijk later toegevoegd merkwaardig ijzeren afsluithek op de bovenverdieping, 18de-eeuwse muurkasten en een gemarmerde houten schouw met beschilderd paneel als afsluiting.
Het bijgebouw met schuur, kar- en washuis, daterend van 1777, is een authentiek behouden en kenmerkende aanhorigheid van een 18de-eeuwse pastorie en maakt inherent deel uit van de site.
De grotendeels behouden rechthoekige omgrachting, volgens archiefdocumenten eveneens aangelegd in 1777, en de omhaagde tuin, heraangelegd in 19de-eeuwse landschapsstijl met vijvertje en brug in imitatieboomstarnmen behoren tot hetzelfde geheelconcept van de 18de-eeuwse pastoriesite zoals ze door pastoor De Leener ontworpen werd.

Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.