Brouwerswoning brouwerij Van den Bossche met tuin en hekken

Geografisch pakket Buggenhout

Beschrijving

Het brouwershuis van de voormalige brouwerij Van den Bossche met bijhorende voortuin en straathekken, gelegen langs de Lijneveldstraat te Opdorp, is beschermd als monument.

Waarden

Het brouwershuis van de voormalige brouwerij Van den Bossche met bijhorende voortuin en straathekken is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Dit brouwershuis is de enige getuige van de brouwersactiviteit die op deze locatie zeker sinds het begin van de 19de eeuw aanwezig was.
Het huis is een zeer herkenbaar en stijlvol gebouw dat door zijn inplanting achter fraaie ijzeren hekken op de hoek van de straat zeer beeldbepalend is en getuigt van het aanzien van de lokale burgerij bij het begin van de 20ste eeuw.
Het statische herenhuis met kenmerkende dubbelhuisopstand kreeg een kleurrijke gevelarchitectuur in een eclectische bak- en hardsteenstijl met neoclassicistische inslag en is illustratief voor de burgerlijke privé-architectuur uit het begin van de 20ste eeuw. Planindeling en interieurelementen uit de bouwperiode zoals marmeren schouwen en rozetplafonds bleven naar verluidt behouden.
Het authentieke en goed bewaarde ijzeren hekwerk dat de voortuin en oprit van de vroegere brouwerij afsluit verwijst in zijn opschrift naar de voormalige brouwerij en is hierdoor uniek voor de streek. Het hekwerk getuigt bovendien van een grote kunstzinnigheid en ambachtelijk vakmanschap en bepaalt in grote mate het beeldbepalende belang van het herenhuis.

Brouwerswoning Van den Bossche

Lijneveldstraat 5 (Buggenhout)
De brouwerswoning van de voormalige brouwerij Van den Bossche, een herenhuis in neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met dubbelhuisopstand, is ingeplant achter een voortuintje en gesmeed ijzeren hek.