Dokterswoning met voortuin

Geografisch pakket Buggenhout

Beschrijving

De voormalige dokterswoning met bijhorende voortuin, gelegen Kerkstraat 20 te Buggenhout, is beschermd als monument.

Waarden

Voormalige dokterswoning en voortuin zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Dit herenhuis in een eclectische baksteenarchitectuur met lichte art-nouveau-invloed met behouden voortuin en beboomde achtertuin met koetshuis is illustratief voor de vroeg 20ste-eeuwse dorpswoningbouw voor de lokale burgerij, hier de geneesheer en latere burgemeester E. Bessems. Het huis, op de plint gesigneerd en gedateerd "L. De Coene, bouwkundige, 1906" is een stijlvol en herkenbaar huis met een kleurrijke en verzorgde gevelarchitectuur. Het kleurrijk materiaalgebruik met oranjerode en witte baksteen in decoratief verband, de breukstenen plint en het origineel raamschrijnwerk met gekleurd gestructureerd glas in de bovenlichten getuigen van een kwaliteitsvolle realisatie.
De artistieke waarde blijkt vooral uit het gaaf bewaarde en kwalitatief hoogstaand interieur met verzorgde marmerschilderingen en faiencetegeldecoratie in de koetsdoorgang en het trappenhuis, de originele vloeren en stucplafonds, het bewaarde binnenschrijnwerk met een voor de streek uitzonderlijke art-nouveau-deur met geschilderd glas.

Eclectische villa

Kerkstraat 20 (Buggenhout)
Oude villa gebouwd door geneesheer en latere burgemeester Eugeen Bessems in 1906 naar ontwerp van architect L. De Coene, zoals vermeld op de plint rechts van de poort. Dit kleurrijke alleenstaande herenhuis in een vrij eclectische stijl met enkele art-nouveau-elementen is ingeplant achter een beplant voortuintje.