Brouwerij Roman

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

In oorsprong teruggaand op de volledig verdwenen afspanning zogenaamd "De Clocke", met bijhorende hoeve, maalderij, mouterij en brouwerij, in 1545 bezit van J. Roman, tevens baljuw van de baronie Schorisse en voorouder van de huidige eigenaar van de brouwerij. Heropbouw na brand in 1668 van brouwerij "De Clocke". Van nevenbedrijf uitgegroeid tot familiebedrijf van de familie Roman, minstens sinds 1885 voorzien van stoomkracht. In 1892 zogenaamd "Brasserie Alouïs Roman".

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Brouwerij Roman

Hauwaart 78, 82, 103-105 (Oudenaarde)
In oorsprong teruggaand op de volledig verdwenen afspanning De Clocke, met bijhorende hoeve, maalderij, mouterij en brouwerij. In 1926 aanvang van de volledige vernieuwing van de brouwerij. Voortdurende expansie en modernisering van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog tot op heden, echter met behoud van de bedrijfsgebouwen uit het interbellum naar ontwerp van architect A. Peynsaert. Aanpassing van het gedeelte van het complex rechts van de toegangspoort in de jaren 1950 naar ontwerp van architect V. Peeters met onder andere de burelen en vroegere brouwerswoning. Aan de overkant van de straat, bij het bedrijf horend alleenstaand gewit bakstenen gebouw met industriële functie in landelijke villastijl van circa 1940 en rode bakstenen villa uit begin jaren 1940 naar ontwerp van architect A. Peynsaert.